Alumnusaink a „Hittel, tehetséggel – Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021” című országos konferencián

2021. november 25-én a szegedi Gál Ferenc Egyetem adott otthont a „HITTEL, TEHETSÉGGEL, Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021” című konferenciának.

A hazai keresztény roma szakkollégiumok alapításának tizedik évfordulóját is ünneplő esemény fővédnöke, Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora vendéglátóként köszöntötték az egybegyűlteket. Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a romaügyben mindig élen járt, és ez igaz a roma szakkollégiumok ügyére is.

 

Kis-Rigó László (Fotó:Weisz Hanna/SZKRSZ) 

 

 

Sztojka Attila (Fotó: Weisz Hanna/SZKRSZ)

 

Egy jubileum alkalom a visszatekintésre, új erő gyűjtésére és a köszönetre. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a konferencia kapcsán kifejezte: „A roma fiataloknak 10 éve ad lehetőséget a diplomaszerzésre és szakmai álmaik megvalósítására a Roma Szakkollégium. Folytassuk együtt az út építését! … Köszönöm mind a 11 Szakkollégiumnak a több, mint 1000 Roma fiatal életének és egyetemi tanulmányainak segítését.”

 

Langerné Victor Katalin (Fotó: Weisz Hanna/SZKRSZ). 

 

A tudományos szekciót Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Az előadások során nyolc roma szakkollégium jelenlegi és alumni hallgatója mutatta be munkáját.  Ízelítőt kaphattunk romológiai, szociológiai, nyelvészeti, pedagógiai kutatásokból is.

 

Szabó Gábor (Fotó: Weisz Hanna/SZKRSZ)

 

A konferencia kilenc előadója között szerepelt az Szegedi Tudományegyetem ATIKI ATT két alumnusa is. Mezei Tímea az SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola doktorandusza, az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék egykori Közösségi és civil tanulmányok MA szakos hallgatója, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tagja, aki „Tanári nézetek feltárása a TARGETS-dimenziók kapcsán” címmel mutatta be kutatási eredményeit.

 

RSZTDK Mezei Tímea (Fotó: Weisz Hanna/SZKRSZ)

 

Gulyás Klára az SZTE Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet korábbi hallgatója, az EKKE doktorjelöltje és a Lippai Balázs Roma Szakkollégium tagja "Diplomás romák értelmiségi szerepei Magyarországon" címmel tartott előadást.

 

RSZTDK Gulyás Klára - Kiss Mária Rita (Fotó: Weisz Hanna/SZKRSZ) 

 

Az ülésen jelen volt Dr. Fendler Judit az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes, Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, valamint Dr. habil. Jancsák Csaba tanszékvezető és Kiss Mária Rita oktató a JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékéről.

 

RSZTDK Gulyás Klára - Jancsák Csaba - Mezei Tímea (Fotó: Weisz Hanna/SZKRSZ)

 

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) 2011-ben indult, 4 szakkollégiummal, a kormányzat és az egyházak összefogásával.

A konferencia szünetében az eseményt szervező Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium (SZKRSZ) igazgatója, Mészáros Ferenc elmondta, hogy az SZKRSZ 2012-es megalakulása óta a felsőoktatási intézmények közül a legszorosabban a GFE-vel és az SZTE-vel működik együtt, az utóbbival leginkább a JGYPK roma integrációs tanulmányok minor képzés,  a Közösségi és civil tanulmányok MA szak  és más rövid ciklusú képzések oktatásában és fejlesztésében.

A konferencia zárásként a Dómban került sor a hálaadó szentmisére a szakkollégiumot fenntartó egyházak és vezetőik jelenlétében, amelyet Kiss-Rigó László püspök mutatott be, és amelyen Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke mondott beszédet. A Szokeresz-es egyetemisták zenei betétekkel gazdagították az istentiszteletet: Sztojka Máté hegedűszólóval, Kállai Erzsébet énekkel töltötte be a Dóm falait.

 

A zárómise utáni csoportkép a résztvevőkről (Fotó: Weisz Hanna/SZKRSZ)

 

 

Ajánló linkek:

 

Jancsák Csaba (2015): So keres, SZKRSZ?: A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium felsőoktatási és munkaerő-piaci eredményességhez való hozzájárulása értékszociológiai megközelítésben.

 

Jancsák, Csaba (2016): The Contribution of Christian Roma Special College of Szeged to the Effectiveness of Higher Education and Labor Market in a Value Sociology Approach. DOI 10.14232/belv.2016.1.6

 

Hegedűs József – Sztojka Máté: SZOKERESZ NÓTA

 

Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

 

 

 

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram