Megnyílt a Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont kutatótábora

2023. 09. 26. A kutatótábort ebben az évben az SZTE vonzáskörzetében található települések közül Hódmezővásárhelyen szerveztük meg azzal a céllal, hogy résztvevő hallgatóink számára biztosítsuk a hátrányos helyzetű csoportokkal kapcsolatban a személyes tapasztalatból történő tanulást.

Az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont egyik kiemelt célja, hogy innovatív képzési eszközökkel támogassa az egyetemen folyó szakemberképzést abban, hogy a nálunk végzett hallgatók szakmai szerepeikben kompetens válaszokat tudjanak adni a hátrányos helyzetű csoportokkal való találkozáskor. Ennek egyik eszköze a kutatótáborunk learning by doing módszertana, amelyben az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék oktatói már több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A kutatótáborban a "Tedd, hogy tudd!" elvei valósulnak meg, azaz a hallgatók a terepmunka során szerzett tapasztalataik birtokában, a saját élményű tanuláson keresztül jutnak új belátásokhoz a nehéz helyzetben élő emberek életvilágával, gondolkodásmódjával kapcsolatban.

2023 szeptemberében e bentlakásos terepmunka helyszínéül Hódmezővásárhelyt választottuk. A kutatótábor megnyitóján a város polgármestere , Márki-Zay Péter a tábort befogadó település vezetőjeként köszöntötte a résztvevőket, majd a három napos közös munkát Dr. habil. Jancsák Csaba az SZTE IKIK TFK szakmai vezetője, valamint Dr. habil. Nagy Gábor Dániel, a Roma Kiválósági Központ vezetője nyitotta meg.

Dr. habil. Nagy Gábor Dániel megnyitója

A délelőtti program során a kutatótábor résztvevői a helyi sajátosságokkal ismerkedhettek meg a Polgármesteri hivatal munkatársainak előadásában, akik saját munkájukról és a város nehéz helyzetben élő lakosainak jellemző nehézségeiről, valamint az integrációs erőfeszítések eredményeiről beszéltek. Előadást tartott: Dr. Laczkó Judit esélyegyenlőségi referens, Tóth István nemzetiségi referens, Tóth Bernadett a Kagylóhéj Családsegítő központ vezetője, valamint Ráczné Káté Mónika, a Petra esélyegyenlőségi modellprogram szakmai vezetője.

Tóth Bernadett beszél a családsegítő központ munkájáról

 

Ráczné Káté Mónika az esélyegyenlőségi modellprogram részleteit ismerteti

A települési viszonyokkal való ismerkedés után a kutatótábor műhelymunka következett, ahol a hallgatók megismerkedtek a rájuk váró kutatási feladatokkal. A hátrányos helyzet felmérését célzó kérdőíves kutatást a kutatótábor résztvevői önkéntes munka keretében végzik. Munkájukat mentorok támogatják 3 napon keresztül: Dr. Krémer András, Dr. Sánta Tamás, Mezei Tímea és Kiss Mária Rita gyakorlati kutatási tanácsokkal segítik az eredményes adatgyűjtést.

Dr. Krémer András (bal) és Dr. Sánta Tamás (jobb) munka közben

 

A kutatótábor az SZTE IKIK TFK Roma Kiválósági Központ keretében valósul meg. Kérdőíves kutatásunk hasznos adatokkal szolgál majd mind az egyetem, mind a település számára az esélyteremtő oktatás megvalósításához.

A táborról készült kisfilm megtekinthető itt.

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram