Megjelent a Tanulmányok a társadalomról könyvsorozat VI. kötete

2023. november 7-én az MTA Szegedi Területi Bizottság székházában került sor a hallgatói kutatásokat reprezentáló Tanulmányok a társadalomról sorozat legújabb kötetének bemutatására.

 

A sorozat 2011-ben indult útjára azzal a céllal, hogy publikálási lehetőséget biztosítson a társadalomtudományi érdeklődésű hallgatók számára, és ezzel is támogassa tudományos karrierjük indulását. A kötetek egyben jelzik azt is, hogy a társadalomtudományok terén az SZTE különböző karain személyre szabott tehetséggondozás folyik. Az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékének kezdeményezéséhez elsőként az ETSZK Szociálpolitika és Szociális Munka tanszéke, majd 2015-ben a BTK Szociológia Tanszéke csatlakozott. 2023-ban újabb együttműködő partnerrel, az AJTK Politológia Tanszékével bővült az együttműködés.

 

A könyvbemutatón az első publikációs szerzőket oktatóik és témavezetőik köszöntötték. Dr. habil. Jancsák Csaba, az MTA SZAB Szociológia Munkabizottságának elnöke, Dr. Vida Anikó, az ETSZK Szociálpolitika és Szociális Munka Tanszékének vezetője, Dr. Fekete Marianna, a BTK Szociológia Tanszékének vezetője, Dr. Nagy Terézia, valamint Kiss Mária Rita beszéltek a hallgatókkal végzett közös munkáról, a tehetséggondozás, valamint a karok közötti együttműködést reprezentáló kötet jelentőségéről.

Dr Vida Anikó SZTE ETSZK Szociálpolitika és Szociális Munka Tanszék vezetője (jobbra)

 

Dr. Fekete Marianna, a BTK Szociológia Tanszékének vezetője (jobbra)

 

Ezt követően a szerzők mutatták be kutatási témáikat, beszéltek az alkalmazott kutatási módszerekről és kutatásuk gyakorlati hasznosíthatóságáról,  valamint jövőbeni terveikről. Örvendetes, de korántsem meglepő módon többen tervezik tanulmányaik doktori képzésben történő folytatását.

 

A Tanulmányok a társadalomról sorozat VI. kötetében 10 szerző munkája jelent meg összesen 324 oldalnyi terjedelemben

Antal Éva szerző (középen)

Antal Éva Eső: Alulról építkező grassroots önkéntesség motivációvizsgálata 2015 júliusa és 2016 januárja között (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék)

Beck Martin szerző (jobbról a második)

Beck Martin Tamás: Az európai megosztottság, avagy egy újfajta szellemi vasfüggöny a válságok tükrében (SZTE AJK Politológia Tanszék)

Farkas Zsuzsanna: A vajdasági magyar cserkészet története 1910-1945 között (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék)

Kobl Gabriella Adrienn szerző (középen)

Kobl Gabriella Adrienn: Netflix és az HBO dokumentumfilmjei átformálják-e a fiatalok szerint a laposhívőket? A Netflix és az HBO dokumentumfilmjei, mint az új tudománykommunikációs eszközök hatásának vizsgálata a fiatalok körében (SZTE BTK Szociológia Tanszék)

Kovács-Jerney Ádám: A machiavellizmus, idő munka – Számít a véleményed? Vélemény analízis paraméterek vizsgálata a machiavellizmus, az időperspektíva, és a munkafüggőség tekintetében (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék)

Márton Richárd szerző

Márton Richárd: Az államfői hatalom Magyarországon és a Szlovák Köztársaságban (SZTE AJK Politológia Tanszék)

Papp Gábor szerző (jobbra)

Papp Gábor: A magyarországi hajléktalan ellátás rendszerszintű elemzése (SZTE ETSZK Szociálpolitika és Szociális Munka Tanszék)

Szabó Péter szerző

Szabó Péter: „Álljunk bele, ha kell…”, avagy a magyar fiatalok közéleti aktivitása  ((SZTE BTK Szociológia Tanszék)

Tóth Tibor: A Horthy-korszak interpretációja a Kádár-korszak gimnáziumi tankönyveiben  (SZTE AJK Politológia Tanszék)

A könyvsorozat a Szegedi Tudományegyetem Polgáraiért Alapítvány támogatásával jelenik meg.

 

A kötet az alábbi linken az egyetemi könyvtár oldalán online olvasható ide kattintva

Gratulálunk fiatal szerzőinknek!

Köszönjük a támogatást a szponzoroknak, továbbá az MTA SZAB Szociológiai Munkabizottságának hogy teret adott a könyvbemutatónknak.

 

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram