Ifjúságügyi konferencia az SZTE-n

Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások és válaszok címmel 11. alkalommal rendeztek konferenciát november 29-én a Szegedi Tudományegyetemen.

Az ez évben 11. alkalommal a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat idején megvalósuló konferencia előadásai az ifjúsági korosztályok 21. századi életvilágának kutatási tények által való mélyebb megértését célozták.

 

A Miniszterelnökség Civil és társadalmi kapcsolatok államtitkársága által támogatott esemény délelőtti szekciójában a résztvevők megismerhették az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontban (TFK) zajló kutatások és fejlesztések aktuális eredményeit.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Jancsák Csaba a Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője Párkapcsolat, családalapítás, gyermekvállalás 2023 című kutatási alprogram első eredményeit mutatta be.

 

Ezt követte Kiss Mária Rita az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék docense Innovatív módszertani megoldások a fiatalok társadalmi szerepekre való felkészítésében című előadása.

 

Az SZTE TFK Roma Kiválósági Központ kereteiben zajló Roma Fiatalok 2023 kutatás módszertanát és első eredményeit Mezei Tímea doktorandusz, a TFK kutató munkatársa prezentálta.

 

Kapus Krisztián Problémás internethasználat a magyar általános iskolás gyermekek körében című előadásában az IKIKK TFK Interdiszciplináris Családtudományi Kutató- és Fejlesztő Központ kereteiben történt keresztmetszeti vizsgálat eredményeit mutatta be.

 

Hamvas László Debreceni Egyetem

 

A szekcióban prezentálták kutatási eredményeiket Hamvas László a Debreceni Egyetem, Szőcs Andor a Nyíregyházi Egyetem és Kádár-Csoboth Péter a Pannon Egyetem munkatársai is.

A délutáni szekciót Radomszki Lászlóné a Belügyminisztérium Társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárának Civilek a társadalmi felzárkóztatás területén című előadása nyitotta meg, majd az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai partnereinek előadásai következtek. Mészáros Ferenc a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium vezetője előadásában az SZKRSZ misszióját és tízéves működésének tapasztalatait mutatta be.

 

Kothencz János a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója a hazai gyermekvédelemben megjelent új kihívásokat elemezte.

 

A konferencia előadásainak sorát Hornyák Tibor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnökének Erzsébet-táborok – misszió és fejlesztések című előadása zárta.

„A konferencia legfőbb szervezőelve az volt – mondta el Jancsák Csaba a TFK vezetője –, hogy az ifjúság világát interdiszciplináris és transzciplináris megközelítésből vizsgálva, a kutatói nézőpontok pluralizmusa elfogadása mellett, empirikus társadalomtudományi kutatások eredményeinek bemutatása által a maga eszközeivel hozzájáruljon jelen világunk megismeréséhez és támogassa a társadalmi innovációs fejlesztések, a közösségi aktivitások, valamint a szakmapolitikai cselekvések megalapozását. A konferencia ez évi előadásai által kirajzolódnak az ifjúság világában megjelent új sebezhetőségek, a kihívások problémavilága és az azokra adott szakmai válaszok tématerületének mélyebb mintázatai.”

Az előadások után a Tamási Áron Klubban workshopon folytatódott a szakmai diskurzus.

 

A konferenciáról készült kisfilm megtekinthető itt:

Ifjúság, ifjúságügy, új kihívások és válaszok XI. (2023.11.29.) (youtube.com)

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram