Gazsó Ferenc Emlékdíjat kapott tanszékünk oktatója, Janó Evelin (2021-11-28)

A Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság 2021. november 27-én Békésszentandráson tartott kihelyezett ülésén Gazsó Ferenc Emlékdíjjal tüntették ki Janó Evelint az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet tanársegédét.

"A társaság célja, hogy Gazsó Ferenc szellemi örökségét őrizze, továbbadja és gyarapítsa. Ez utóbbi küldetés egyik legfontosabb eleme az Emlékdíj Pályázat, amelyet azoknak a fiatal kutatóknak írunk ki minden évben, akik a Gazsó Ferenc által művelt témákban kiemelkedő pályaművet alkotnak, tehát a magyarországi ifjúságot érintő kérdésekkel, valamint az oktatás társadalmi összefüggéseivel foglalkoznak a tudományosság igényével" – fogalmazott a társaság elnöke, a szociológus professzor unokája, Gazsó Dániel kulturális antropológus, egyetemi oktató. Az ez évi emlékdíjjal Janó Evelin egy szegedi középiskola végzős hallgatóinak körében folytatott kutatását ismerték el, az indokolásban kiemelve, hogy a szerző külön figyelmet fordított a hátrányos helyzetű és a roma etnikumú tanulók kapcsolataira, társadalmi tőkéjének alakulására. Gazsó Ferenc, a 2018-ban elhunyt szociológus, egyetemi tanár munkássága alatt többek között a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődésének okait, valamint a közoktatás társadalmi hatásait vizsgálta. Az esemény során emléktáblát avattak a tiszteletére. A megemlékező beszédet Gazsó Ferenc egykori tanítványa, Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos tartotta.

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram