Február elseje a civilek napja

A jeles napon munkával ünnepeltünk. Az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék és a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az iskolai közösségi szolgálat témájában workshopot szervezett.

Mind a Civil Központ, mind pedig tanszékünk, a közösségi és civil tanulmányok mesterképzés szakgazdája feladatának tekinti a fiatalok társadalmi felelősségvállalásának fejlesztését, valamint a civil értékek terjesztésének támogatását. Ezt hangsúlyozták megnyitó beszédeikben Dr. habil. Jancsák Csaba tanszékvezető és a Civil Központ munkatársa, Varga Márta.

Mint ismeretes, a köznevelési törvény előírása szerint 2016-tól az érettségi vizsga megkezdésének feltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során.

A program azért indult, hogy az iskolákból szociálisan érzékeny, a közösségekért tenni akaró és tudó fiatalok kerüljenek ki. Ezzel összhangban az IKSZ workshop célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a közösségi szolgálat megvalósításában érintett partnereket, az iskolákat és a civil, nonprofit szervezeteket, összegezzük az eddigi tapasztalatokat és felvázoljuk a továbblépés lehetőségeit. Meghívott vendégeink a régió középiskoláiban dolgozó IKSZ koordinátor tanárok, a civil szervezetek önkéntesekkel dolgozó képviselői, diákönkormányzatok vezetői voltak. A vártnál nagyobb érdeklődést kiváltó rendezvény jelezte: kölcsönös igény van a témában érdekeltek hálózatszerű szerveződésére, a közösségi szolgálatnak a felsőoktatás eszközeivel történő támogatására. A beszélgetés során ajánlások formájában körvonalazódtak egy rövid ciklusú pedagógus továbbképzési program elemei is.

A Kiss Mária Rita által moderált tapasztalatcsere után Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, a Talentum Alapítvány szakmai vezetője beszélt az önkéntesek fogadásának módszertanáról, majd Antal Éva Eső tartott előadást az önkéntesség céljairól és a magyarországi önkéntesség helyzetéről. Az igények alapján tervezzük az iskolai közösségi szolgálat fejlesztésének további rendezvényekkel történő támogatását.

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram