Eredményesen zárult az első alkalommal meghirdetett civil képzés a Szegedi Tudományegyetemen

Az egyetemek fontos szerepet vállalnak az ifjúság értéktelített tartalmakkal való megismertetésben, a civil mentalitáskultúra kialakításában. E témában zajlott Civil képzés 2023 őszén a Szegedi Tudományegyetemen.

Eredményesen zárult az első alkalommal meghirdetett civil képzés a Szegedi Tudományegyetemen

A képzés indításáról  ez év márciusában állapodott meg Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes és Dr. Habil. Jancsák Csaba az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont vezetője. „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon. Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” című egyetemi kurzus elsőként ez év őszén került meghirdetésre az SZTE-n.

Szalay-Bobrovniczky Vince

A képzés első előadását Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartotta a civil szervezetek állami támogatása (pályázati lehetőségek, SZJA civil 1%) és a Civil Központok hálózata témájában, őt követte Gottgeisl Rita könyvvizsgáló, adótanácsadó, aki a civil szervezetek gazdálkodásába vezette be a hallgatókat.

Gottgeisl Rita

Az önkéntesség, adományozás témakörét dr. Téglásy Pál, a Karitatív Tanács és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács titkára, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság munkatársa, valamint dr. Nagy Gábor Dániel a Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete elnöke mutatta be.

Civilek a környezet- és klímavédelem területén címmel hallgathatták meg a résztvevők Szántó Gábor, az Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője és Bódi Balázs kurátor (Ökopresszó Alapítvány) gondolatait.

Rádi Katalin a Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány elnöke és Gesztes Olimpia a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány szegedi csoportjának vezetője, az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontjának Családbarát Egyetem események alprogramvezetője a civil szervezetek családügyi szerepvállalását mutatta be.

Gesztes Olimpia és Rádi Katalin

A civileknek a társadalmi felzárkózás és a gyermekvédelem területén történt szerepvállalásáról dr. habil. Jancsák Csaba egyetemi docens (SZTE) a gyermek és ifjúsági korosztályok napjainkban érő új sebezhetőségekről szóló bevezető gondolatai után, Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár (Belügyminisztérium) tájékoztatta a Civilek a társadalmi felzárkóztatás területén kifejtett szerepvállalása című előadásában.

Radomszki Lászlóné

Mészáros Ferenc a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója a tizenhárom éves szakkollégium működése kapcsán megjelent kihívásokat és tapasztalatokat mutatta be, őt követte Prof. hc. Kothencz János a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójának előadása a hazai gyermekvédelemben jelenlévő feladatokról és szerepmegvalósításról. Hornyák Tibor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke előadása az Erzsébet-táborok misszióját és a legutóbbi években zajlott fejlesztéseket ismertette a hallgatókkal.

Hornyák Tibor

A fél éves képzés utolsó témaköre a Civilek a Kárpát-medencében, határon túli kapcsolatok, a civilség nemzeti identitásmegőrző karaktere címet kapta. A civil szeminárium utolsó alkalmának első előadója Mucsi Géza a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet munkatársa volt, aki előadásában összefoglalta az államtitkárság küldetését és feladatait.

Mucsi Géza

Őt dr. habil. Bodó Barna, egyetemi docens, professzor hc. (Sapientia-EMTE), és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége elnöke előadása követte a civilség nemzeti identitásmegőrző missziójáról.

Dr. habil Bodó Barna

A kurzus gyakorlati része volt a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban zajlott képzésrész, amely során a hallgatóknak alkalma nyílt arra, hogy megismerjék a civil szervezetek létrehozásának és működtetésének a gyakorlati kérdéseit, és interaktív módon kipróbálni az "ALACOOLJ! – mert civil szervezetet létrehozni menő" nevet viselő kreatív kooperációs társasjátékot is.

A szabadon választható kurzus hallgatói többféle módon is megszerezhették a félévvégi jegyet és krediteket: a félév során nyert ismeretek felhasználásával megalkothatták egy elképzelt, új civil szervezet koncepciótervét, avagy egy már működő civil szervezet működését elemezhették esettanulmányt formájában. A feladatteljesítéshez segítséget kaphattak a Csongrád Megyei Civil Központ munkatársaitól, Molnár Elvirától, Varga Mártától és Pusztayné Tóth Gabriellától, illetve a kurzust meghirdető Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszék oktatótól Jancsák Csabától és Kiss Mária Ritától.

– A vendégelőadók közreműködésével zajló kurzus legfőbb célja az volt, hogy felhívjuk a hallgatók figyelmét a civil szervezetek által hordozott értékekre, értékteremtő folyamatokra, de ugyanakkor az is a céljaink közé tartozott, hogy a civil szervezetek létrehozásának és működtetésének módozatait is bemutassuk. – mondta el Jancsák Csaba egyetemi docens tantárgyfelelős.

Molnár Elvira a Csongrád-Csanád megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője a képzést záró értékelésében kiemelte: a képzés teljesítette azt a kitűzött célt is, hogy az elméleti ismereteken felül, a praktikus, gyakorlati ismereteket is nyújtson és népszerűsítse a civil aktivitásokat, a civilek által is képviselt értékeket.

A képzésről készült kisfilm megtekinthető itt: https://youtu.be/78xsDxJQozs

Forrás: SZTE Hírek

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-december/civil-kepzes--a-szegedi-tudomanyegyetemen?objectParentFolderId=19355

 

A civil kézikönyv letölthető innen:

http://recic.hu/csongrad/media/2486/civil-kezikonyv-2023.pdf?fbclid=IwAR31kwV9RwJDAoGDCdIDbvwWn0HzPyigwbfsFaPVsjtiUButm4fUNr3QYLE

 

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram