Elhunyt Bangó Jenő tanszékünk vendégprofesszora

Bölcs meglátásai velünk maradnak örökre, derűs személyiségét nem feledjük.

Bangó Jenő 1934-ben született Szombathelyen. Budapesten érettségizett (1952), teológiai tanulmányait Esztergomban, majd – 1956-os emigrálását követően – a Bécsi Egyetemen folytatta. 1957-től a leuveni egyetemen szociológiát tanult, 1963-ban ugyanitt szerezte meg diplomáját, majd 1973-ban doktori címét. 1975-ig posztdoktorátusi tanulmányokat végzett a freiburgi egyetemen. Szociológia professzorként tanított a düsseldorfi és az aacheni egyetemen. 2005 és 2007 között a belgiumi Német Nyelvű Közösség Miniszterelnökségének tudományos tanácsadója volt. Aktív tagja volt a Belvedere Meridionale társadalomtudományi folyóirat Nemzetközi Tanácsadó Testületének.

2015 márciusában a Tanszéken (J-B): Jancsák Csaba, Bangó Jenő, Krémer András, Gombos József

 

A tudásszociológia, az értékszociológia, az időszociológia, a szociorégiók és a szociálpedagógia, illetve a szociális munka tématerületein folytatott kutatásainak eredményeit oktatta felsőoktatási kurzusain. 2008-tól volt a SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismeret Tanszék vendégelőadója. 2015-ben tanszékünk felterjesztésére Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Bangó Jenő előadása után a hallgatókkal

 

A Professzor Úr oktatói tevékenységével, személyes kisugárzásával, értéktelített, tiszta gondolatiságával jelentősen hozzájárult a Szegedi Tudományegyetem értelmiségnevelő funkciójához és a képzéseink tudományos nívójához. A tanszéki könyvtárban, a csütörtöki órák után tartott beszélgetéseken kifejtett gondolatai, bölcs meglátásai velünk maradnak örökre, derűs személyiségét nem feledjük.

Az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék munkatársai nevében

Jancsák Csaba tanszékvezető

 

Életútinterjú Bangó Jenővel:

Jancsák Csaba (2019): Bangó Jenő a megértő szemlélő : Budapest, Leuven, Bakwangá, Aachen, Eupen, Szeged. Belvedere Meridionale, (31) 2. pp. 210-221.

 

Hallgatóinknak írt kötete:

Bangó Jenő (2012): Szociológiai alapfogalmak pedagógus hallgatók számára. Szeged: Belvedere Meridionale

 

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram