Család és kapcsolódások - Konferencia a Házasság hetén

Február 15-én Budapesten rendezték meg a Család és kapcsolódások című konferenciát. A Családok Hete programsorozat keretében történt eseményen áttekintették a felsőoktatási intézmények mentálhigiénés, párkapcsolati, családi életre felkészítő kurzusait.

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom ez évi konferenciájának házigazdája a Corvinus Egyetem volt. A résztvevőket Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára köszöntötte, aki elmondta, 2022-ben hazánkban a gyermekek háromnegyedének éltek házasságban a szülei. 30-34 év között a magyarok 43, és 35-39 év között pedig már közel 50 százaléka él házasságban – ismertette a statisztikát. Az államtitkár a válásokkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy míg 2010-ben minden második házasság végződött válással, addig ma már csak minden harmadik.

Hornung Ágnes államtitkár  Fotó: haromkiralyfiharomkiralylany

A Három Királyfi Három Királylány Alapítvány már több mint tíz hazai családbarát egyetemmel áll kapcsolatban, ezek a felsőoktatási intézmények mentálhigiénés, párkapcsolati, családi életre felkészítő kurzusokat, valamint családbarát munkavállalói gyakorlatokat működtetnek. Ezeket Jancsák Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Családtudományi Kutató- és Fejlesztő Központ vezetője, Kamuti Hajnalka, az Óbudai Egyetem Esélyegyenlőségi Bizottságának vezetője, valamint Pongrácz Attila, a Széchenyi István Egyetem dékánja mutatta be a konferencián.

Családbarát Egyetem Kerekasztal Fotó: haromkiralyfiharomkiralylany

A Szegedi Tudományegyetemen a jelentkezői létszámát tekintve legnépszerűbb szabadon választható kurzusa a Párkapcsolati kérdések – gyermekkoron túl, családon innen című tárgy, melyet az elmúlt évben 1000 hallgató megkérdezésével történt kutatás alapján állítottak össze és valósítanak meg. – mondta el Jancsák Csaba, majd kifejtette, hogy „ez sok más program és esemény mellett része az egyetem társadalmi felelősségvállalási szerepmegvalósításának, a Családbarát Egyetem missziónak, mely SZTE akadémiai és gazdasági, illetve humánpolitikai vezetése és menedzsmentje értő támogatásával valósul meg”. Jancsák Csaba kiemelte, hogy mindennek igazi nóvuma az, hogy evidence-based jellegű a fejlesztőtevékenység, amely alapját minden esetben tudományos kutatási tények jelentik, és hatását is vizsgálatokban mérik az SZTE IKIKK kutatóközpontjában.

Az esemény a Steller Mária díjak átadásával folytatódott. Minden vármegyéből egy-egy védőnő vehette át a gyermekvédelem hazai úttörőjéről elnevezett díjat.

A díjátadást a Családbarát Egyetem munkacsoport szakmai workshopja követte, melyen a Corvinus, a Debreceni, az Óbudai, a Soproni, a Széchenyi Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem családbarát eseményei megvalósításának gyakorlati tapasztalatait mutatta be Gesztes Olimpia az SZTE társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont munkatársa.

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram