A roma szakkollégium hallgatóinak kiállítása a Fekete Házban

Május 2-án nyílt meg a szegedi Fekete Házban a „BACHTALO DROM! – Szerencsés utat!” – című összművészeti hallgatói tárlat. A kiállításon a szegedi roma szakkollégium hallgatóinak alkotásai tekinthetők meg: festmények, grafikák, fotók, kisplasztikák, installációk és illusztrált versek láthatók.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Jancsák Csaba tanszékvezető egyetemi docens, az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője. Kiemelte a jövőt formáló fiatalság önkifejezésének fontosságát, illetve a művészet közvetítő szerepét az egyén és a társadalom között.

 

Dr. habil Jancsák Csaba az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont vezetője a kiállítás megnyitóján

Beszédében hangsúlyozta a szegedi felsőoktatás által is nagyra tartott és támogatott roma szakkollégium fontos értékteremtő küldetését, mely komoly hozzáadott értéket jelent a hallgatók egyetemi tanulmányi sikerességéhez. A kiállítást Markócs-Mezei Tímea tanszékünk oktatója és az SZTE Roma Kiválósági Központ kutatója nyitotta meg, aki egykori hallgatóként  is kötődik a szakkollégiumhoz. A megnyitó beszédben arról vallott, hogy látogatóként is megható részese lenni a kiállításnak, amely megmutatja a szakkollégiumi hallgatók útkeresését, hitüket és kulturális identitásuk fejlődését. Kiemelte, hogy az itt látható alkotások nemcsak a múltról és a jelenről szólnak, hanem arról a reményteljes jövőről is, amelyet a szakkollégium közössége együtt formál, és melyben minden út értékes, minden tapasztalat tanulságos, és minden közös történet fontos. „Hagyjuk, hogy ezek a képek inspiráljanak bennünket arra, hogy megértsük és tiszteljük egymás útjait, és hogy megerősítsék bennünk az emberi kapcsolatok és a kultúrák közötti köteléket.” – mondta Markócs-Mezei Tímea.

 

A megnyitót Pásztor Teréz szakkollégiumi hallgató hegedűjátéka gazdagította, majd Oszlács Diána Dóra, aki az eseményen a konferáló szerepét is magára vállalta, saját versével örvendeztette meg a nagyszámú közönséget.

A kiállító hallgatók: Bokor Alex, Farkas György, Geiger Zoé, Karácsonyi Maya, Kovács Edvárd, Oszlács Diána Dóra, Pataki Katalin, Szabó Roland, Tatár Éva

A tárlat június 22-ig tekinthető meg Szegeden a Fekete házban (Somogyi utca 13.).

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram