Tanszékünk oktatója az MCC kerekasztal beszélgetésén

2023.01.18 -án 17 órai kezdettel került sor a Mathias Corvinus Collegium szegedi képzési központjában az MCC „Indulás után újratervezés?" című kerekasztal beszélgetésre, amelyre, Mészáros Ferenc oktatónk is meghívást kapott.

A rendezvény a hazai  roma társadalom helyzet- és jövőképének  bemutatását tűzte ki célul.  Székely Levente, az MCC Szociológia Műhely vezetője gondolatébresztő bevezető előadásában a magyarországi romák társadalmi helyzetével kapocsaltos néhány kérdéskört érintve  többek között a Kutatópont 2022-ben végzett adatfelvételének friss eredményeit osztotta meg a közönséggel.

Az előadást követő kerekasztal beszélgetést Tóth Johanna, az MCC munkatársa moderálta. A beszélgetésen Székely Levente szociológus mellett részt vett Antal István, az MCC Roma Tehetség Program vezetője, valamint Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója, aki egyben tanszékünk oktatója is.  A roma fiatalok esélyteremtését és a cigány értelmiség megerősítését szolgáló két program vezetője hangsúlyozta az általuk vezetett intézmények szerepét a tehetséges roma fiatalok egyéni szakmai karrierjeinek támogatásában és a roma közösségek megerősítésében.

 

 

Mészáros Ferenc beszélt arról ma már több mint 10 éves tapasztalatról, amelyet a SZKRSZ vezetőjeként a szegedi egyetemisták tehetséggondozásában szerzett. Bemutatta azokat az intézmény által kidolgozott speciális módszertani megoldásokat, amelyek a kezdeti útkeresés után napjainkra már biztos támpontul szolgálnak a hátrányok kompenzálása terén, valamint a roma és nem roma fiatalok együttélési modelljének működéséhez. Többek között kiemelte: az anyagi feltételek nem tagadható jelentősége mellett a magyarországi romák integrációjában legalább akkora, ha nem nagyobb jelentőségét látja a társadalmi attitűdök, a befogadók és befogadásra várók közötti érintkezési formák módosulásának.

"A roma szakkollégiumoknak a legfontosabb partnerei a felsőoktatási intézmények. A tíz éves Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumnak a Gáll Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, ez utóbbi Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontjával kiemelten értékes a szakmai együttműködés a számunkra" - hangsúlyozta Mészáros Ferenc.
Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram