Oktatóink előadásai a HUCER2024 konferencián

Május 23-24. között zajlott a Hungarian Conference on Educational Research (HUCER) 2024. évi eseménye, melyre tanszékünk több oktatója is meghívást kapott előadás tartására.

A nemzetközi tudományos esemény két napján 49 szekcióban 250 előadáson és továbbá 51 poszterbemutatón vettek részt az oktatáskutatók és az oktatáskutatások iránt érdeklődő szakemberek.

A konferencia plenáris előadói Falus Iván professor emeritus (ELTE) és Kathrin Otrel Cass professzor (University of Graz) voltak. Falus Iván A pedagóguskutatás és a pedagógusképzés 50 éve címmel,  Kathrin Otrel Cass pedig Rewilding education címmel tartott előadást.

A konferencia legfontosabb célja az volt, hogy az oktatás világát érő új kihívásokra reflektáljon és javaslatokat fogalmazzon meg, szcenáriókat és megoldásokat vázoljon fel az oktatás jövőjére vonatkozóan.

A konferencia első, Családi életre nevelés című szekciójában mutatta be új kutatási eredményeit Jancsák Csaba tanszékünk vezetője. Az SZTE hallgatóinak vélekedései a párkapcsolatokról és a családalapításról című előadásában a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont keretében zajló kutatás első eredményeit ismertette.

A konferencia első napjának délutánján megrendezett Állampolgári nevelés című szekcióban több oktatónk is szerepet kapott. Sánta Tamás és Jancsák Csaba „Kölykök a hátsó udvarból – Sebezhető ifjúság, NEET és PNEET”, majd Kiss Mária Rita „Innovatív módszertani megoldások a fiatalok társadalmi, szakmai szerepekre való felkészítésében” valamint Krémer András és Kiss Mária Rita „Társadalmi integráció érvényesítésének lehetőségei és nehézségei az egyetemi képzésekben” című előadásait hallgatták a jelenlévők.

 

Kiss Mária Rita előadása

Krémer András előadása

 

Tanszékünk óraadó tanára, Markócs-Mezei Tímea a Romák és az oktatás című szekcióban mutatta be „A Roma Fiatalok 2023 kutatás első eredményei” című prezentációját. E négy előadás alapját jelentő kutatást az SZTE IKIKK Humán- és Társadalomtudományok Klaszter TFK támogatta.

A konferencia második napjának Társadalmi felelősségvállalás, sebezhetőségek és az oktatás című szekciójában tanszékünk óraadó tanára Laki Ildikó (a Milton Friedman Egyetem docense) „A társadalom működő mechanizmusai – oktatási kérdések és a felsőoktatásban tanuló fogyatékossággal élők” címmel tartott előadást.

 

Laki Ildikó előadása

 

Az Új kutatások a neveléstörténet köréből című szekcióban pedig Nóbik Attila az Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet egyetemi docense „»Az önfertőztetés az illetőnek szellemi épúgy mint testi tehetségeit emészti«. Szexuális nevelésről zajló diskurzusok a Néptanítók Lapjában” című előadásával szerepelt.

A professzionálisan megrendezett eseménynek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adott otthont.

A konferencia előadásainak absztraktkötete elérhető itt: https://hera.org.hu/wp-content/uploads/2023/12/Absztrakt-kotet_HUCER2024-1.pdf

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram