A közösség felemel konferencia

2023. május 10-én az AGORA Alapítvány a Társadalomkutatásért szervezésében került sor a „Közösség felemel” címen megtartott konferenciára, amelyen tanszékünk oktatói és hallgatói is előadást tartottak.

Az MTA SZAB Székházban megtartott projektzáró rendezvényen az alapítvány most lezárult, helyi közösségi attitűdöket kutató és közösségfejlesztő tevékenységének tapasztalatait összegezték a résztvevők. A Bordányban, Deszken, Sarkadon és Vésztőn lezajlott szakmai munka célja egy olyan modell kidolgozása volt, amely – adaptációja esetén – hozzájárulhat a települési sikeresség növeléséhez. A kutatási programelem megvalósításában az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék közösségi és civil tanulmányok MA szak hallgatói is részt vettek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tanszék oktatói és hallgatói egyaránt előadást tarthattak a záró konferencián.

Kiss Mária Rita „Létezem, mert vagyunk. A faluközösségektől a digitális közösségekig a közösségelméletek tükrében” című előadásában a közösségekre vonatkozó társadalomelméletek alakulásának főbb trendjeit és megállapításait tekintette át.

Dr. habil. Jancsák Csaba „Egyén és közösség - új sebezhetőségek a 21. század elején” címmel tartotta meg előadását, amelyben a jelen  társadalomfejlődési irányokat a közösségeket érő kihívások szempontjából vizsgálta.

 

Farkas Zsuzsanna végzős mesterszakos hallgatónk  „Közösségépítés és közösségfejlesztés a vajdasági cserkészmozgalomban” címmel megtartott előadásban a határainkon túli  magyar cserkészet jó gyakorlatait ismertette meg a közösséggel.

 

 

A terepkutatásban résztvevő hallgatóink közül Vass Bernadett számolt be a vizsgált településeken szerzett kutatási tapasztalatokról „Kutatómunka terepen - régi és új kihívások” címmel megtartott előadásában.

 

 

Végül Horzsa Gergely szakmai vezetői összefoglalójában ismertette a lakosság bevonásával megvalósult településfejlesztési projekt céljait, főbb programelemeit, valamint az empirikus kutatások legfontosabb eredményeit.

A konferencia megrendezését az  EFOP-5.2.1-17-2017-00012 támogatta.

 

Vissza a hírekhez
Top crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram